Hírek
12 dolog, amit nem tudtál a LEGO-ról

12 dolog, amit nem tudtál a LEGO-ról

Összeszedtünk pár érdekességet a kedvenc kockáitokról!

1. A LEGO gyártja a legtöbb autógumit a világon. Persze legóautógumikról beszélünk, de akkor is, több gumit gyártanak a verdáikhoz, mint a Goodyear és a Bridgestone együttvéve!


2. Eddig összesen 4 milliárd legóember készült. A kis sárga emberkékről van szó, leszedhető fejekkel és lábakkal. 2019-re többen lesznek, mint az emberek! Woah!


3. A LEGO csinált egy külön sorozatot a felnőtteknek, amit Serious Play-nek hívnak. Ezek olyan legójátékok, amit csapatépítésre és új dolgok kifejlesztésére találtak ki.

4. A LEGO története 1932-ben kezdődött. Az alapító, Ole Kirk Christensen először fából készített malacperselyeket, autókat, teherautókat és házakat. 1947-ben álltak át műanyagra, ekkor kezdődött meg az igazi legókocka-termelés!


5. 40 milliárd kocka egymásra építve elérne a Holdig. Ez nagyjából annyi, mint amennyi darabkát elvesztettél gyerekkorodban a kanapé mögött...

6. A legóember csak 1975-ben jelent meg. És teljesen máshogy nézett ki, mint a mai figurák: nem volt karjuk, nem volt arcuk, és nem volt külön fiú és lány.


7. Van egy titkos, tűzálló széf a LEGO főhadiszállásán Dániában, Billund városában. LEGO emlékösvénynek hívják, és majdnem minden eddig megjelent legómodellből van egy darab.

8. A LEGO név a dán "Leg Godt" kifejezésből származik. Ez azt jelenti, "játssz jól." Érdekes módon latinul viszont azt jelenti, "én összerakom."


9. Léteznek profi legózók, akik pénzt kapnak az építésért. Viszont nem könnyű az életük, mert közönség előtt építenek, és mindig egy zsűri dönti el, elég jó-e az alkotásuk...

10. A legnagyobb legóépítmény a Star Wars kollekció megjelenésekor készült. Egy óriási X-szárnyú volt, 5,3 millió legódarab kellett hozzá, és 17000 órán keresztül épült!


11. A kockaművészet egy létező művészeti ág. Nathan Sawaya 2004-ben adta fel az ügyvédi hivatást, és minden idejét legószobrok építésének szentelte. Mára a világon mindenfelé vannak kiállításai, és ő a legtöbb legódarab tulajdonasa: 1,5 millió darab legó van a birtokában!


12. Van pár 14 karátok legókocka is. Nagyon ritkák, 1979 és 1981 között adták őket régi dolgozóknak az elismerés jeleként. Néha felbukkan egy-egy darab egy árverésen, értékük 15.000 dollár körül van.

előző Vissza a Hírekhez következő